Interreligieus kerstfeest in Haarlem

1

In november bereikte ons het verzoek van Kleurrijk Haarlem (één van de ondertekenaars van het vredesconvenant) of ze ons kerkgebouw mochten gebruiken voor een interreligieus kerstfeest. “Het is zo’n laagdrempelige kerk,” aldus een van de organisatoren. Kleurrijk Haarlem bestaat uit verschillende migranten zelforganisaties, waaronder meerdere met een islamitische achtergrond. Maar wat hadden die met kerst? Toch wilden ze het in de Kerk van Jezus Christus vieren ,want het ging tenslotte om de geboorte van de (profeet) Jezus! Al snel werd duidelijk dat het een echt feest zou worden, inclusief muziek en lekkere hapjes, waarbij het draaide om het elkaar beter leren kennen door middel van dialoogtafels.

Op 23 december waren er ’s middags al veel mensen aanwezig om alles klaar te zetten. Vanaf 16.30 uur waren de gasten welkom. Bij binnenkomst hoorde je vrolijke muziek van een de accordeon en viool uit de recreatiezaal. Er was zelfs een speciaal lied gecomponeerd voor Kleurrijk Haarlem. Vier gastsprekers (een dominee, moslima, hindoe en bisschop Daniël Westra) vertelden kort wat voor hen de kern van de kerstboodschap was, waarna de ruim 70 aanwezigen aan 9 tafels met elkaar kennismaakten en in gesprek gingen over ‘Wat betekenen de feestdagen voor jou?’. “Kan het niet altijd kerst zijn?” vroeg één van de bezoekers zich na afloop af. “Mensen hebben in deze tijd zoveel méér aandacht voor elkaar en zijn bereid echt te luisteren, zelfs als je elkaar niet kent, zoals vanavond!”

Interreligieus kerstfeest in Haarlem

Het koor van de Alevitische Vereniging sloot de avond af. Ze werden begeleid door 3 Saz spelers. In de erediensten van de Alevieten wordt veel gezongen en dat was te merken! Uit het hoofd en vol vuur klonk de liederen (in het Turks).

Aan het eind zongen en speelden ze dansmuziek waarbij je niet goed stil kon blijven zitten. De sfeer was opperbest. Fijn op om deze manier onze mede Haarlemmers een dienst te kunnen bewijzen! “Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen” kreeg zo een concrete invulling.