Wereld braille dag

braille

4 januari is de geboortedag van Louis Braille (1809-1852), uitvinder van het brailleschrift. Hij verloor zijn zicht als gevolg van een ongeluk in zijn vaders zadelmakerij. De jaren na zijn ongeluk heeft hij een systeem ontwikkeld om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven: het brailleschrift.

Twee jaar na zijn dood, in 1854, werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. Vanaf dat jaar werd het braille langzamerhand in alle West-Europese landen ingevoerd als officieel blindenschrift.

Ook in onze kerk zijn er uiteraard mensen die problemen hebben met hun gezichtsvermogen. Deze kunnen liggen tussen wazig zien en totale blindheid. Mensen met visuele problemen verschillen sterk in hun behoeften, vaardigheden, persoonlijkheden en attitudes. Vandaag willen we hen een hart onder de riem steken.

Uiteraard willen de leden met zulke problemen ook alle kansen bieden in onze kerk. Leden van de kerk met visuele problemen kunnen in een kerkroeping dienen en velen van hen doen dit.

Hoe kunnen wij hen helpen die problemen met hun gezichtsvermogen hebben?

·       Maak uzelf bekend als u iemand begroet met verminderd gezichtsvermogen, zelfs als de persoon uw stem kent.

·       Introduceer de persoon in het gezelschap met anderen. Betrek hem of haar in het gesprek en stel andere aanwezigen aan hen voor.

·       Spreek rechtstreeks tegen de persoon en stel geen vragen via iemand anders. Spreek niet met luide stem en veronderstel niet dat andere zintuigen beperkt zijn door verminderd gezichtsvermogen.

·       Het is belangrijk om gevoelig te zijn, maar wees niet bang om uitdrukkingen te gebruiken zoals “Zie je wat ik bedoel?”

·       Maak u geen zorgen als de persoon u niet aankijkt. Zij of hij kijkt misschien naar beneden of langs u heen.

·       Veronderstel niet dat als iemand met een stok loopt uw hulp nodig heeft. Vraag: “Kan ik u helpen?” of “Mag ik met u meelopen?” Nodig de persoon uit u bij de arm te nemen in plaats van zelf de arm van de persoon te nemen of haar of hem in de juiste richting te duwen.

·       Als u een nieuw gebouw binnen gaat dan kan een rondleiding helpen om hem of haar de indeling van het gebouw te begrijpen. Terwijl u dit doet kunt u op de belangrijke plaatsen attenderen zoals nooduitgangen, toiletten etc. Help de persoon om zich gemakkelijk en veilig te voelen.

·       Maak de persoon er op attent als er eten wordt geserveerd op gezellige bijeenkomsten en help hem of haar als er een buffet is.

·       Geef geen eten aan of praat niet tegen een blindengeleidehond, tenzij de persoon toestemming geeft. Doe alsof de hond er niet is om te voorkomen dat deze wordt afgeleid.

Op lds.org zijn de schriften, het lofzangenboek, de kerktijdschriften, vele handboeken en studiegidsen beschikbaar op geluidsdragers, in grote letterdruk of Braille.